Wie is jouw concurrent?

Proportion
Categories: Nieuws

Ken je concurrenten. Het is een zakelijke wijsheid die al zo oud is als de mensheid zelve. Echter, wie zijn dan de concurrenten?

Een praktijkvoorbeeld

Enkele jaren terug waren er in de lokale winkelstraat van een Oost-Vlaams dorp 2 kinderkledingzaken. Men verkocht dezelfde merken, had dezelfde prijssetting, dezelfde openingsuren en beide zaken hadden een uitermate vriendelijke uitbaatster.

Als je met elk van hen een gesprek aanging en vroeg “Wie is jouw grootste concurrent?” wezen ze uiteraard steevast in elkaars richting. De afgelopen jaren ging de verkoop dan ook achteruit en de oorzaak was volgens hen niet ver te zoeken: de concurrent schuin over hen.

Dat geloof ging zo ver dat men geen enkele pesterij uit de weg ging. De dames hadden ook Facebook ontdekt en gaven elkaar negatieve reviews.

Hoe liep dit af?

Op een dag deed 1 van de 2 zaken de deuren niet meer open. Faling. Aan de overkant van de straat werd een champagenefles ontkurkt, want goede tijden gingen komen! Eindelijk geen concurrentie meer en al die moeders en vaders gingen met hun kinderen bij hen komen.

Uiteraard niet.

Enkele maanden later kon ook de andere zaak de deuren sluiten.

Van vijand vergist

Uiteraard hadden beide dames zich van vijand vergist. Identieke zaken in een zelfde straat zorgt juist is juist een versterking. Mensen associëren dan een nood met een locatie, waardoor alle zaken er wel bij varen.

Wat ze gemist hadden, was het volgende: als je op Google zocht naar kinderkledij, kwam je helemaal niet bij hen terecht. In plaats daarvan kwam je terecht bij een retailer uit Nederland. Die gratis de kledij opstuurde, goedkoper was en wist hoe je digitale marketingstrategieën correct moest inzetten.

Wie is nu jouw concurrent?

Doe de oefening! Ga zoeken op Google en Social Media. Welke bedrijven doen het beter dan de jouwe, maar laat je niet binden door landsgrenzen. Je concurrenten bevinden zich op het wereldwijde web.

En met die concurrent aan de overkant van de straat? Drink er gerust een pint mee, jullie zijn betere vrienden dan je zou denken.

Related Post